brak zdjęcia
Papier silikonowany z wykorzystaniem w branży spożywczej
2018-05-17|Kategoria: Organizacje

Czy istnieje papier do zadań specjalnych? taki do którego nie przylega większość substancji, niebrudzący się? a przy tym zachowujący podstawowe parametry papieru, czyli cienki, lekki, elastyczny? W tym celu został wymyślony i opatentowany papier silikonowany, jest to specjalistyczny papier tłuszczoszczelny cechujący się wysoką odpornością na wysokie wahania temperatury oraz brakiem przyczepności z większością substancji kleistych. Wszystko za sprawą wykonania takiego papieru, w fazie produkcji pokryty jest minimalną warstwą silikonu, przez to nie przylegają do niego wyroby np. cukiernicze i piekarnicze. Najczęściej papier silikonowany wykorzystywany jest do wykładania blach i form na ciastka, taki papier jest bardzo praktycznym produktem, znacząco ułatwiając pracę cukierników i piekarzy, wyłożona blacha takim papierem zdecydowanie mniej się brudzi, co wpływa na szybkość produkcji. Wytrzymałość na temperaturę i odporność na uszkodzenia sprzyja wielokrotnemu wykorzystaniu takiego papieru.