sól peklowa
2018-04-18|Kategoria: Biznes Online

Sól peklowa jest powszechnie stosowaną mieszanką soli i azotynów, używaną nie tylko jako przyprawa, ale i konserwant. Nadaje mięsu i utrwala apetyczny różowy kolor. Jest niezastąpionym produktem w procesie peklowania wędlin, dzięki czemu wieprzowina lub dziczyzna uzyskuje charakterystyczny zapach i smak. Sól peklowa pozwala na dłuższe zachowanie odpowiedniej świeżości i zapewnia odpowiednią higienę podczas produkcji wyrobów mięsnych, między innymi w wyniku zahamowaniu rozwoju niepożądanych mikroorganizmów. W szczególności minimalizuje ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym. Sól peklowa jest łatwa w użyciu podczas peklowania zarówno na sucho, jak i na mokro (oraz metodą mieszaną). Ważne jest przy tym, aby wybierać produkt dopuszczony do użytku przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (dawniej PZH – Państwowy Zakład Higieny). Gwarantuje to bezpieczeństwo stosowania oraz wysoką jakość produktu, niezbędną do uzyskania przez mięso pożądanych walorów smakowych. Z pewnością przygotowany w taki sposób produkt przewyższy smakiem sklepowe wędliny nafaszerowane chemią.